maandag 27 oktober 2008

Ding 22, Bibliotheek 2.0

Bibliotheek 2.0 zie ik als een sociale bibliotheek waar medewerkers en klanten samenwerken en participeren in het verder ontwikkelen van bibliotheekdiensten. De meeste van deze nieuwe diensten zullen zich online gaan afspelen en in relatie staan tot de catalogus/aquabrowser (sharen, aanbevelen, recenseren). De traditionele, rigide en dwingende bibliotheeksystemen zullen dan ook het speelterrein van de klant of gebruiker worden. En dat vraagt van de bibliotheek een fikse aanpassing. De huidige aquabrowser is eenrichtingsverkeer. De volgende stap moet zijn het aanbieden van de aquabrowser met MyDiscoveries, een aanzet tot tweerichtingsverkeer. Een hele verandering: de traditionele onderwerpsontsluiting zal door de invoering van persoonlijke tags compleet veranderen. Het is absoluut niet min of meer het zelfde: als een lezer de tag 'knal goed' (of vet of te lezen op vakantie) toevoegt en er worden titels aangehangen, is het daarna mogelijk knal goede boeken uit de catalogus te halen, probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen in de huidige catalogus. We gaan de taal van de klant spreken.
Bovenstaande is geen toekomst. Biblotheek 2.0 is allang van de grond gekomen met de MyDiscoveries-aquabrowsers. Ik snap niet waarom Zwolle het nog niet aanbiedt.
De andere web 2.0 tools, zoals we die in de 23dingen-cursus hebben gezien, zullen hun eventuele bestaansrecht binnen de bibliotheek nog moeten bewijzen. Als de bibliotheek trends goed blijft volgen en hierop tijdig inspringt, maak ik me geen al te grote zorgen over de toekomst van de bibliotheek. Het zou dwaas zijn allerlei diensten krampachtig aan te bieden als de klant daarop niet zit te wachten. De fysieke bibliotheek is nog lang niet afgeschreven.
We zullen als bibliotheekmedewerker goed naar de klant moeten luisteren, iedereen heeft een rol in die kennisdeling, maar wel op ieders nivo. Ik vind een account bij Nederlandse Bibliotheek 2.0 Ning voor de meeste bibliotheekmedewerkers, maar in ieder geval voor mijzelf, dan ook te ver gaan. Wie gaat dat allemaal bijhouden en in goede banen leiden: web 2.0 is niet voor alles het toverwoord.

Geen opmerkingen: